Selasa, 9 Ogos 2011

Jenis-jenis Syaitan

Simpanlah baik2 email ini dan sebarkan pada rakan rakan anda sebagai peringatan kita setiap hari dimana syaitan2 kurang ajar ini mengganggu hidup harian yang mungkin selama ini kita tidak sedar hasutan mereka.. Sampaikan kepada sekelian muslimin/muslimat yang lain semoga menjadi pedoman hidup hingga keakhir hayat  Insya'Allah ..
Saidina Umar al-Khattab r. a telah berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:
1. Zalituun
> > > : Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
> > > : Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya mereka bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan

> > > : Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Supaya mereka leka berseronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
> > > : Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
> > > : Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.
6. Masuud
> > > : Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
> > > : Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi). (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)

8. Walahaan
> > > : Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
> > > : Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

1 ulasan:

  1. Terima kasih kpd sahabat ana yg sudi menghantar email ni kpd ana. Ana masukkan apa yg disampaikan dri email ini dlm blog ana supaya kita sama-sama ambil iktibar dan sampaikan kpd rkan2 yg lain... inshaAllah.

    BalasPadam